Dukkerne

Denise BindeballeDet er mennesker, der bestemmer. Det er mennesker, der trækker i trådene. Det er mennesker, der giver dukkerne liv, sprog og stemmer. Det er mennesker, der bestemmer de omgivelser, dukkerne skal handle i. Men enhver, der har beskæftiget sig med marionetteater, har oplevet, at hver dukke har sin egen personlighed, som må respekteres. Gør man ikke det, gør dukken nar. Den stritter imod, gør sig komisk, når den skal være alvorlig, falder over sine egne ben. Man kan kalde den til orden med et fast tag i snorene, men oftest må stemme og dukkefører tilpasse sig dukkens temperament.

De fleste dukker er fremstillet af 14 stykker træ. Hoved og hænder er af lindetræ, arme og ben er oftest af bøgetræ. Traditionelle dukker kan også have hoveder og hænder af gips eller papmaché. Til fremstilling af specielle figurer anvendes mange forskellige materialer, bl.a. stof, piberensere og plast.

For at få traditionelle dukker til at udføre de almindeligste bevægelser, løfte arme og ben, nikke og dreje hovedet osv., skal dukkerne have 9 tråde. Enhver bevægelse uden for dette mønster kræver en ekstra tråd.

Det er stort set de samme dukker, der anvendes fra stykke til stykke. Der skæres kun få nye typer til et stykke. Derfor sker det hvert år, at hoveder og hænder skifter kroppe. Gennem årene har de fleste dukker skiftet identitet mange gange, så dukkerne fra tidligere stykker eksisterer kun som figurer i tilskuerens erindring.

I dukkeværkstedet regerer Denise Bindeballe. Det er hendes sikre hænder, der i træ eller papmaché og gips, tryller de resignerede, de magtfulde, de intrigante og underfundige ansigter frem af materialet. Det er hende, der giver dukkerne de muligheder og begrænsninger, der bestemmer deres videre liv i teatret. Det er Denise, der sammen med instruktøren, giver dukkerne den endelige udformning, der er afstemt efter rollens karakter og de dekorationer og miljøer, dukkerne skal agere i. Mange hænder er i arbejde, når dukkerne skal klædes på.